23 Nisan 2008 Çarşamba

[Daughters_of_Ataturk] komsunuz olabilir




Veli Küçük Ergenekon'da 8 numara

   GÜNCEL  

2001 yılında poliste sorgusunda verdiği ifadelerle ve bürosunda ele geçirilen, arşivinden çıkan belgelerle Ergenekon soruşturmasının odağındaki isim haline gelen Tuncay Güney, kaçıp yerleştiği Kanada'dan konuştu.


Bürosuna yapılan polis baskınında, şimdi 'Terör Örgütü' olarak ilan edilen 'Ergenekon'la ilgili ilk somut belgelerin bulunduğu kişi olarak bilinen Tuncay Güney, Sabah gazetesine konuştu.
Bilgisayarında, 'Ergenekon' denilen yapıya dair somut bilgiler bulunduğu için, halen Ergenekon soruşturmasını yürüten savcı Zekeriya Öz'ün de çok önemsediği Tuncay Güney, Emekli Tuğgeneral Veli Küçük'ten Sami Hoştan'a pek çok önemli ismin, Ergenekon'la ilişkisini de ortaya çıkaran ilk kişi olarak biliniyor. Halen Kanada'da, haham olarak görev yapan Tuncay Güney, son operasyonların çok derine inmediğini öne sürdü. Operasyonun 'Ergenekon'un sokaktaki adamlarına' yapıldığını kaydeden Güney, 'Küçük, Ergenekon'da Genel Sekreterlik yapıyordu. 2001'e kadar Küçük'ün üstünde 7 kişi olduğunu biliyorum. Örgütteki son görevi kaç numara bilmiyorum. İlk yedinin içinde hala görevde olanlar olduğunu biliyorum ama, can güvenliğimden dolayı açıklayamam' dedi.

İşte Güney'in çarpıcı açıklamaları:

'TUĞGENERAL Veli Küçük, Ergenekon kurumunda Genel Sekreterlik yapıyordu. Ergenekon yapılanması içerisinde Genel Sekreter konumu olmasına rağmen, aynı zamanda Planlar ve Prensipler Daire Başkanı olarak da görev yapıyordu. Örgütte önemli kararları kendisi verirdi. 2001 yılına kadar Veli Küçük'ün üstünde 7 kişi olduğunu biliyorum. Hiyerarşik yapılanmada örgütte '8 numara' olarak görev yapıyordu. Ancak şu an aradan 7 yıl geçti, örgütteki son görevi hiyerarşik olarak kaç numara bilmiyorum. Ergenekon yapılanmasında ilk yedinin içinde, 'hala görevde olanların' olduğunu biliyorum ama, can güvenliğimden dolayı açıklayamam.' 'Ergenekon kurumunun resmi dini şamanizmdir. Örgüt yapılanmasında, örgütün tüzüğünde, din hanesinde resmi olarak Şamanizm yazılıdır. Veli Küçük örgüt toplantılarında, her defasında büyük bir özlemle Şaman dinini anlatıyordu. 'Türklerin ana dini Şamanizmdir. Biz de birer şamanız' diyordu.'


BANA 'KAÇ' DENDİ
'Ergenekon örgütü benden çıkan belgelerle deşifre oldu. Ama maalesef Türkiye'de iki savcı, beş emniyet müdürüyle bu iş bitmez. Yapılan operasyon Ergenekon'un sokaktaki adamlarına yapılmıştır. Ben 2001 yılında, Ergenekon yapılanması ile ilgili 11 saat ifade verdim. Ancak benim anlattıklarımdan dolayı bir operasyon yapılmadı. Dönemin Emniyet Müdürü Adil Serdar Saçan, 9 günlük işkenceden sonra, emniyetteki odasında eliyle pasaportumu bana vererek, 'Hiçbir işlem yapmadan dolaylı olarak kaç' dedi. Ben de elimi kolumu sallaya sallaya Amerika'ya, oradan Kanada'ya geçtim.' 'Küçük akıllı adamdır. Evinin altında silahları saklayacak kadar aptal biri değildir. Dünya globalleşiyor. Artık dünyada öyle silah tüccarları var ki, parayı havale ediyorsunuz, güvenli bir şekilde silahlar istediğiniz adrese teslim ediliyor. Ama Ergenekoncular akıllıdır. Polisin bazı adresleri tespit ettiğini anladıklarından, eldeki silahlardan kurtuluyorlar. Ama aranılan silahlar belki de, üzerine Türk bayrağı dikili bir elektrik binasının altında olabilir. Kimbilir?'

********

KAMUOYU Ergenekon soruşturmalarının merkezindeki Tuncay Güney adını ilk kez, 2001'de bir polis baskını ile duydu. Başında Adil Serdar Saçan'ın bulunduğu Organize Suçlarla Mücadele Şubesi, Umut Bağbek ve Süleyman Gürleyen isimli şahısların 'Tuncay Güney kendisini JİTEM elemanı olarak tanıtıp bizi dolandırdı' şikâyeti üzerine, Güney'in Taksim'deki bürosunu bastı.
ÖRGÜTLENME ŞEMASI
Baskında, çok sayıda evrak, kimlik, ayrıca bilgisayarında da, 'Ergenekon' denilen yapıya dair somut bilgiler bulundu. 24 sayfadan oluşan, 'Analiz, Yeniden Yapılanma, Yönetim ve Geliştirme Projesi' başlığı taşıyan belgenin üzerinde, 'İstanbul, 29 Ekim 1999' yazısı vardı. Emekli Tuğgeneral Küçük'ün pozisyonundan, Sami Hoştan'ın yapıdaki yerine kadar bilgiler de, bu dokümanın içindeydi. Güney ile birlikte gözaltına alınan Adem Taşdemir, Gükhan Kasap ve Ümit Oğuztan hakkında 'cürüm işlemek için teşekkül oluşturmak' suçlamasıyla soruşturma başlatıldı. Bir süre sonra dosya kapandı.
BELGELER DEPODA
Ancak Güney'in adı 3 yıl sonra, bir polis baskınıyla yeniden gündeme geldi. 2004'te 'Bomba imal ediliyor' ihbarıyla İstanbul Gaziosmanpaşa'da bir depoya baskın düzenleyen polis, sahte pasaportların yanı sıra çok sayıda gizli belge, içerisinde polis operasyonlarına ait görüntülerin bulunduğu bilgisayar diskleri ele geçirdi. Kısa süre sonra deponun, polislikten ihraç edilen eski Organize Suçlar Mücadele Şubesi Müdürü Adil Serdar Saçan'a ait olduğu belirlendi. Depoda Tuncay Güney'in 2001'deki polis sorgusuna ait üç saatlik kamera kaydı ile Taksim'deki bürosundan çıkan Ergenekon yapılanmasına ilişkin belgeler de vardı. 2001'de Güney ile yapılan görüşmenin kameraya kaydedildiği, ancak söylediklerinin yazılı ifadesine geçirilmediği anlaşıldı.

 

 


Hiç yorum yok: