31 Mart 2008 Pazartesi

[Daughters_of_Ataturk] Batý usulü edepsizlik

1 Nisan 2008

Oktay EKÞÝ

 oeksi@hurriyet.com.tr 

Batý usulü edepsizlik


BÝR yandan bakýyoruz Adalet ve Kalkýnma Partisi (AKP) hakkýnda Anayasa Mahkemesi'nde açýlan dava tabii seyrinde ilerliyor.

Nitekim dün "davanýn kabul edilmesine" oybirliðiyle karar verdiler.


Gerisi de usul ne ise ona göre yürüyecek.

"Seçmenden yüzde 47 oy alan parti kapatýlamaz" diyenler de, "Bu saatten sonra Türkiye'de parti kapatma olmaz" diyenler de kuzu kuzu davanýn sonunu bekleyecek.

Onlara beklemeleri gerektiðini öðreteceðiz de Avrupa Birliði'nin sözcülerine aðýzlarýný tutmayý nasýl öðreteceðiz, o belli deðil.

Son yýllarda iyice tadýný kaçýrdýklarý, "Kaþýnýzý kaldýrýrsanýz AB'ye giremezsiniz"; "Bakýþýnýz yumuþak olmazsa müzakereler sekteye uðrar" türü ipe sapa gelmez tehditlerinden býktýðýmýzý hálá anlamamýþ olmalýlar ki son olarak Yargýtay Baþsavcýsý'nýn açtýðý davaya taktýlar. Onunla kalmayýp baðýmsýzlýðýný tartýþamadýklarý Anayasa Mahkemesi'ni baský altýna alan demeçler verdiler.

Her konuya nane olan -kendisi eniþtemizdir- Türkiye-AB Karma Parlamento Komisyonu Eþbaþkaný Joost Lagendijk Bey'e göre, "Türkiye'de siyasi sürece yargý darbesi yapýlýyor"muþ. "Yargý, halkýn çoðunluðunun seçimine yanlýþ diyor"muþ. "Bu hiçbir þekilde kabul edilemez"miþ.

Türkiye'de ne olup bittiðini bunlar dürbünün tersiyle mi izliyor?

Bir defa kimse "yüzde 47'nin seçtiðini" tartýþmýyor. Ýkincisi "siyasi sürece yargý darbesi yapmak" ne demek? Bu adam Türkiye Cumhuriyeti'nin yargý sistemini hiçbir hukuk devletinin ve haysiyet sahibi hiçbir devlet adamýnýn kabul edemeyeceði kadar aðýr þekilde suçluyor ve bu devleti yönetenler "Haddini bil efendi!" demeye gerek duymuyor.

Bakýyorsunuz Avrupa Parlamentosu adýna Türkiye hakkýnda rapor hazýrlayan Hollandalý parlamenter Ria Oomen-Ruijten Haným, Joost Bey'den geri kalmamýþ. O da "TBMM üçte iki çoðunlukla 'üniversitelerde baþörtüsünün serbest býrakýlmasýna' karar veriyor, fakat uygulanmýyor. Ben dünyada böyle baþka bir ülke bilmiyorum" buyurmuþ.

Bu hanýma biri, "Kendisini iktidara getiren Anayasa'nýn temel ilkelerinin ve ona dayalý rejimin altýný oyan hiçbir iktidar gördün mü?" diye sormalý. "Avusturya'da kendinize göre aþýrý saðcý bulduðunuz Jörg Haider'in koalisyon ortaðý olmasýna bile tahammül edemeyen siz deðil miydiniz? Haider'e o oyu Avusturya halký deðil de patatesler mi vermiþti?" demeli. "HAMAS'a oy veren Filistinlilerin oylarý hangi demokrasiye göre oy sayýlmýyor söyler misiniz?" diye sormalý.

Son olarak aba altýndan sopa gösterme rolünü AB'nin "geniþleme"sinden sorumlu komiseri Olli Rehn oynadý. Açýkça söylemiyor ama "dava kapatma ile sonuçlanýr da Tayyip Erdoðan'a siyasi yasak konursa, müzakere sürecini gözden geçirmeye mecbur kalabilirler"miþ.

Demek Avrupa Birliði'ndeki dostlarýmýz (!?) üzülmesinler diye, Türkiye'yi "Türkiye" yapan temel deðerlerin altýnýn oyulmasýna ses çýkarmayacaðýz. Böyle bir tehlikeyi yok sayacaðýz. Sonra da onlar bize, "Türkiye'nin hukuk devleti ilkelerini tam olarak uygulamasý ve hukukun üstünlüðüne saygý göstermesi önemlidir" dediklerinde samimiyetlerine inanacaðýz.

Hadi efendim sende!
__._,_.___

Sema Karaoglu, Founder               Meltem Birkegren, Director
www.DofA.org
www.wearetheturks.org

Daughters of Atatürk is proud to promote Turkish Heritage across the globe. Mustafa Kemal Atatürk shaped the legacy we proudly inherited.
His integrity and dynamism and vision constantly inspires us. We are thankful to him for walking the untrodden path, achieving the unimaginable dream, living the eternal vision. We are the Turks, we are the future of Turkey.




Your email settings: Individual Email|Traditional
Change settings via the Web (Yahoo! ID required)
Change settings via email: Switch delivery to Daily Digest | Switch to Fully Featured
Visit Your Group | Yahoo! Groups Terms of Use | Unsubscribe

__,_._,___

Hiç yorum yok: